Delfts Blauw is heel modern

Delfts Blauw is heel modern

minuten lezen

Voornamelijk door onze fascinatie voor hoe dingen gemaakt worden zijn we in de geschiedenis gedoken van het wereldberoemde Delfts Blauw aardewerk. Daarnaast zijn wij zo enthousiast over het Delfts Blauw dat we het opgenomen hebben in ons assortiment. Bekijk hier ons online aanbod. Naast de collectie aardewerk hebben we ook onze eigen Delfts Goud printcollectie waarmee we een knipoog geven naar het Delfts Blauw aardewerk.

Geschiedenis van het Delfts Blauw

Het originele Delfts Blauw verscheen voor het eerst tijdens de Nederlandse gouden eeuw van de schilderkunst, in de vroege jaren 1600 toen bijvoorbeeld schilders als Johannes Vermeer hun meesterwerken maakten. Een voorbeeld van een schilderij van Vermeer is te zien op het Puttertje-bordje van Heinen Delftsblauw.

Chinees porselein als inspiratie

Het Chinees porselein dat met de VOC-schepen naar Nederland kwam diende als inspiratie voor het Delfts Blauw aardewerk. Het Delfts blauw werd oorspronkelijk gebruikt als goedkope vervanging voor het duur Chinees porselein, totdat het een hele eigen stijl werd. Men begon meer en ingewikkelder ontwerpen toe te voegen, zoals bloemen of dieren. Die klassieke ontwerpen zijn nu over de hele wereld iconische symbolen van Delfts Blauw. Het Delfts blauw is op vele voorwerpen te vinden. Onder andere op aardewerk, tegels, schilderijen en nog veel meer in heel Europa, maar vooral in Nederland.

Pronkende families

Ondanks dat het Delfts Blauw aardewerk goedkoper was dan het Chinees porselein verzamelde en pronkte rijke families toendertijd heel graag met hun collectie Delfts Blauw.

In de hoogtijdagen van het Delfts Blauw, tussen 1600 en 1800, waren er tientallen aardewerkfabrieken actief. Delft behoorde tot de belangrijkste aardewerkproducenten van Europa. Toen raakte het Delfts Blauw uit de mode en zijn in de loop der eeuwen de aardewerkfabrieken vrijwel allemaal gesloten. Buitenlandse toeristen waren een tijd lang de voornaamste kopers van Delfts blauw. Gelukkig heeft ondertussen het Delfts Blauw in Nederland een come-back gemaakt. Interieurs worden weer opgesierd met zowel antieke als moderne Delfts Blauw producten. En natuurlijk met onze serie Delfts Goud. Door de kleuren van het Delfts Blauw met een vleugje goud te verwerken in producten als verjaardagskalenders en weekplanners, geven we een moderne draai aan het klassieke ontwerp met als extraatje het praktische aspect.

Het Productieproces

Krijtaardewerk

Het handbeschilderde Delfts blauw wordt gemaakt met krijtaardewerk. De klei wordt gemaakt van tientallen grondstoffen. Het samenvoegen moet zeer nauwkeurig gebeuren omdat het aardewerk precies de juiste drukspanning nodig heeft om haarscheurtjes te voorkomen tijdens het bakproces op ongeveer 1220 graden Celsius.

De tweede kleilaag

Op de kleilaag zelf kan moeilijk geschilderd worden omdat de klei te poreus is. Daarom wordt er over het al gebakken aardewerk een andere dunne kleilaag aangebracht die water goed op kan nemen. Hierdoor vloeit de verf mooi uit en komen de blauwtinten schitterend uit. Zo kan de schilder zijn kunstwerken gaan maken op het aardewerk.

Glazuur

Nadat de schildering is opgebracht, wordt er een glazuurlaag aangebracht. Het glazuur vermengt zich met de schildering in de oven. De schildering brandt in de klei en na het afkoelen is het product klaar.

Verf

Delfts Blauwe meester-schilders mengen hun eigen verf, met behulp van grondstoffen die ingekocht worden. Waarvan Kobalt de belangrijkste grondstof is. De blauwtinten ontstaan doordat de verf reageert op de hitte In de oven.

Delfts Blauw heeft een hele geschiedenis waar een speciale ambacht bijna verloren was gegaan. Welke weer nieuw leven is ingeblazen door naast de klassieke designs, nieuwe moderne designs toe te voegen. Delfts Blauw geeft een uniek en tijdloos tintje aan elk interieur of elke gelegenheid. De schoonheid van Delfts Blauw maakt het de perfecte aanvulling op elk interieur of cadeau.

 

 

Bronnen

www.heinendelftsblauw.nl
bluetulip.nl/html/nl/oorsprong.html
nl.wikipedia.org/wiki/Delfts_blauw
holland.com

Delen
  • 0
Vergelijk productenVerwijder alle producten
    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »